تزریق نیتروژن در حفاری نفت و گاز به عنوان یک روش مؤثر برای افزایش بهرهوری و ایمنی چاهها استفاده میشود. نیتروژن به دلیل خواص بیاثر خود، از وقوع واکنشهای شیمیایی ناخواسته و آتشسوزیها جلوگیری میکند. این گاز با ایجاد فشار در چاهها، به جریان بهتر نفت و گاز کمک میکند و در چاههایی که فشار طبیعی آنها کاهش یافته، بسیار مفید است. همچنین، نیتروژن در تستهای فشار و آزمایشهای نشتی تجهیزات و خطوط لوله نیز کاربرد دارد، زیرا خطر انفجار یا آتشسوزی را به حداقل میرساند.
جدا سازی لایه های پر فشار در چاهها با راندن لوله های جداری و سیمانکاری انها انجام میشود. سيمانكاري چاههاي نفت شامل مخلوط كردن و انتقال دادن دوغاب به پايين لوله جداري و بالا آمدن همين دوغاب از طريق فضاي حلقوي پشت لوله جداري است كه حاصل اين عمل بسته شدن و چسباندن لوله جداري به سازند ميباشد.
به منظور تحريك طبقات توليد كننده نفت و گاز، اسید بدرون چاه تزريق مي گردد. با تزریق اسید بدرون چاه، در سازندهای کربناته بخشي از ماتریکس توسط اسید حل شده و مسيرهاي جديدي جهت توليد هيدروكربورها ايجاد میگردد و همچنین در سازندهای ماسه سنگی، اسید تزریق شده معابري كه دچار آسيب شده و مسدود گشتهاند را باز مینمايد.
اين سرويس شامل استفاده از آچارهاي مخصوص هيدروليك براي راندن و نصب لوله هاي جداري و مغزي مي باشد .عموما" براي هر چاه تا 5 لوله جداري و لاينر رانده و يك تكميل چاه و انجام ميگردد . معمولا" خدمات آزمايش چاه با لوله مغزي انجام ميشود كه آنهم جزو وظايف اين بخش است .
بررسی و ثبت كليه پارامترهاي حفاري از جمله عمق چاه و وزن روي مته و طول BHA و نوع آن ، گل و خصوصيات آن – فشار و حرارت ، حجم كنده هاي حفاري در عمق كه مشخص كننده Wash-Out ها است و براي سيمان كاري جداري لازم است ، نوع كنده در عمق و تهيه نمودارهاي آن اطلاعات مفيدي حاصل ميگردد. در اين اطلاعات آزمايشات انجام شده از جمله مغزه ها و اطلاعات زمين شناسي نيز LOG شده و براي برنامه ريزي چاه استفاده ميگردد ، نوع هيدروكربن و خروجي گاز در گل نشان دهنده لايه بهره ده مي باشد لذا یکی از خدمات حفاری است که در چاه هاي اكتشافي و تحديدي و توصيفي وجود اين سرويس ضروري است.
CTدستگاهی برای وارد کردن لوله مغزي به درون چاه بصورت پيوسته است؛ که با هدفهايي نظير پمپاژ و تزريق، ايجاد گردش، آسياب کاري، حفاري و غیره بکار برده مي شود. CT یک سیستم کاملا هیدرولیکی بوده که نیروی مورد نیاز برای موتورهای Injector از طریق یک پمپ اصلی و نیروی مورد نیاز برای سایر اجزاء، از طریق پمپهای فرعی تامین می شوند.
محدوده متعارف قطر لوله مغزي که بیشترین مورد استفاده را دارد بین "1 – "1.75 بوده لیکن پیشرفتهای بوجود آمده در تکنولوژی CT استفاده از ابعاد "2 تا بیش از"3.5 را نیز برای مقاصد خاص نظیر رشته فرازآوری گاز و یا رشته تکمیل ، حفاری و سایر موارد نظیر آنرا فراهم نموده است.
مزایای لوله مغزي سيار :
عملیات و حفاری تحت فشار
سرعت در انجام عملیات
گردش سیال و انجام عملیات در حین عملیات
عملیات در چاههای باریک و عبور از حجم لوله مغزی
عملیات در مناطق با محدودیت در فضا و وسعت
قابل حمل و نقل آسان و مستقل
نسبت به دکل دارای ایمنی بالا
- عمليات حفاري عموما" در معرض ريسك گير لوله ها و ايجاد Fish و يا مانده در چاه همراه است با توجه به هزينه بسيار سنگين روزانه دكلها بلافاصله پس از گير لوله مي بايست اقدام خاص براي رفع آن انجام شود . اصولا" براساس نظر كارشناسي حداكثر 24 الي 48 ساعت روي مانده كار مي شود و در صورتيكه نمودارهاي مانده يابي عدم موفقيت را نشان دهد نياز به مانده يابي و خارج نمودن مانده از چاه است كه مي تواند لوله هاي حفاري – مته و يا چيز ديگري باشد.
- ابزار مانده يابي شامل Range وسيعي لوازم از تبديل هاي مختلف به Over Shotها و مخصوص Diu collar- taper tap-spear گرفته تا Junk Basket و ميل ها مختلف و Magnet, Impression block و ديگر لوازم مي باشد.
- كارشناسان اين بخش بايد داراي تجربه خوبي باشند . لوازم ابتدائي مانده يا بي شامل Over shot هاي خاص روي دكل حفاري موجود است و بلافاصله پس از بريدن لوله اقدام به مانده يابي ميگردد ليكن موارديكه نياز به ايجاد دريچه و يا خارج شدن از جداري و يا قراردادن سيمان و Side track مي باشد اين بخشها توسط شركت هاي سرويس دهنده ديگر انجام ميگردد.
آزمايش درون چاهي براي ارزيابي پتانسيل هيدروكربني يك سازند براي تكميل موقت چاه استفاده مي شود
و نتايج زير را مي توان از آن بدست آورد :
- نوع سيال مخزن
- فشار ته چاه در حالت بسته و جريان يافته
- دماي درون چاهي
- توليد سازند
- نفوذپذيري مؤثر
- آسيب ديوار چاه
- تشخيص آنومالي هاي مخزن
- شعاع بررسي